wtorek, 14 października 2014

Jem więc jestem


Sposób w jaki człowiek podchodzi do jedzenia ma decydujący wpływ na jakość jego życia. Ci co żyją, by jeść, z reguły cierpią na nadwagę lub co gorsza zmagają się z otyłością. A to już poważna choroba cywilizacyjna. Na drugim biegunie mamy tych, którzy jedzą tylko tyle, by utrzymać się przy życiu. Tak restrykcyjna dieta nie ma nic wspólnego ze zbilansowanym jadłospisem, dzięki któremu można zadbać o silne ciało i prawidłowo działającą psychikę. Ograniczanie jedzenia do tak skrajnego minimalizmu prowadzi do anoreksji, która często kończy się nieodwracalnymi zmianami w organizmie, a nawet śmiercią. Osobiście nie miałam problemu z żadną z tych chorób. Wiedzę o nich czerpię z literatury i środków masowego przekazu oraz internetu, np. http://www.zrzucimy.pl. A mówi się na ten temat wiele, ponieważ problem dotyczy coraz większej grupy osób. Szczególnie mieszkańców krajów rozwiniętych. Warto jednak powiedzieć o problemie, który dotyka jeszcze więcej ludzi. A jest nim zupełnie nieświadome jedzenie. Sięgamy po żywność wysoko przetworzoną. W sklepach jest jej pełno, trzeba po prostu zaopatrzyć się w kilka słoików i torebek. Z ich pomocą we własnej kuchni nie musimy się wysilać. Wystarczy zamieszać i podgrzać. Czasami coś wcześniej rozmrozić i pokroić. Dietetycy alarmują jednak, że o ile taka strategia nie zaszkodzi raz na jakiś czas, to gdy staje się normą może prowadzić do problemów zdrowotnych. Nie tylko z układem pokarmowym, ale również krwionośnym, a nawet nerwowym. Często musimy się przez to wspomagać suplementami diety np. na niedobór magnezu. Preparat z magnezem http://asmag.pl/produkty-z-magnezem/leki-asmag/ Asmag B gwarantuje dostarczenie magnezu i witamin. Można go kupić w niskiej cenie bez recepty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz